Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

9 Eylül 2010 Perşembe

Sokak Çocukları Çalışmaları İçin Olumlu Bir Örnek: Gaziantep

5. Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar Sempozyumunda dün bir konuşma yaptım. Çok keyif aldım. Çünkü gaziantep problem çözümü için iyi şeyley yapmış ve kendi modelini üretmiş bir yer. Gaziantep  bu konuda öncü çalışmalarını sürdüren ve her gün daha iyi şeyler yapmayı hedefleyen bir yer.  Özellikle son Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in kişisel olarak konuyla ilgilenmesi bu konuda güzel ve olumlu örneklere yol açtı. Açılan sığınma evleri ve koruma merkezlerinin yanı sıra bunun koordinasyon merkezinden yürütülüyor olması da uygulama açısından başka bir örnek model. Çünkü bu koordinasyon merkezi sayesinde  konunun diğer aktörleriyle de sürekli ve yakın bir ilişki söz konusu.  
Dünyada bu konuda çalışan ve olumlu gelişmeler, çözümler üretmiş olan tüm ülkelerde multidisipliner bir çalışmanın yapıldığı görülmektedir. Bu çalışma konuyla ilgili tüm meslek gruplarının birlikte çalışabileceği bir ortamı, takım çalışmasını yaratmaktan  geçiyor. Tıp mensupları, doktorlar, hemşireler, hukukçular, sosyal hizmet uzmanları, sosyologlar, yerel yönetimler ve eğitimcilerin birlikte çalışmasıyla bu konu çözülebilme aşamasına gelebilmektedir.
Dün toplantıda sosyologları, sosyal hizmet uzmanlarını, baronun çocuk komisyonunu, üniversitenin ilgili bölümlerini, emniyet çocuk bürosunda çalışan arkadaşları, sivil toplum kuruluşları temsilcilerini ve  medyayı yoğun olarak orada aktif görev almış olarak görünce multidisipliner çalışamanın eyleme geçmiş boyutunu izleme şansını da yakalamış olduğumu gördüm.
Bu toplantıda hoşuma giden bir başka boyut, bu konuya emek vermiş dün yönetici konumda olan birikimli kişilerin de toplantıya davet edilmiş olmalarıydı. Bu konuda İstanbul’da başlayan Yeldeğirmeni ve ilkadım istasyonuyla bir model oluşturan sonra da ülke genelinde benzer 44 yer açan eski Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici’nin konuşma yapması bizim gibi sadece bugüne bakan toplumlarda pek de alışık olmadığımız bir durumdu. Yine İstanbul gibi bir ilde çok uzun bir süre başarılı çalışmalar yapan Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu eski İl Müdürü Kahraman Eroğlu’nun da deneyimlerini aktarmak için çağrılmış olması da yine pek alışık olmadığımız bir durumdu.
Bu başarılı çalışmanın ancak bugünkü mevcut yapıyı koruyabiliyor olduğunu ve alanda bugün etkin olduğunu belirtmek zorundayım. Yani şunu söylemek istiyorum. Problemin çehresi değişiyor. Bugüne kadar öğrendiğimiz ve bildiğimiz profilin dışındaki gelişmelere ayak uydurmak mecburiyeti var. Bunu yapamazsak geriye düşmüş olacağız. Hadi problemi çözelim dediğimizde de geç kalmış olacağız.
İyi örneklerde bile bunu söylemek gerekiyor. Yoksa bugün yaşananlar karşısında sadece medya nasıl bunu yazar diyen en yetkili kişilerin, sorumlu bakanların durumuna düşeriz. O yüzden Gaziantep toplantısından keyif alırken bir yanda da bunları düşünmeden edemedim.

Hiç yorum yok: