Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Pedofille İlgili Bilinmesi Gereken 25 Önemli Nokta

16 Şubat 2009

Pedofili, bugün toplumumuzu sarsan, bütün endişeler ve korkularla doldurulan, adeta amblem işlevi gören bir figürdür. Son dönemde o kadar çok olayda karşımıza çıkmaya başladı ki artık herkeste bir korku ve endişe yerleşme noktasında. Bu söylediklerimin abartı olduğunu düşünenler sadece günlük haberlere göz atarlarsa, gerçeğin hiç de öyle olmadığını göreceklerdir.

Çocuk cinsel istismarının medyada yer aldığında kullanılan ifadelere bakmak durumu anlamak için yeterlidir. Kurban –çocuk, yalnızca işlenen suçun objesi durumuna indirgenmektedir.

Pedofilinin artık her yerde, özellikle toplumun çocukları için endişelendiği, kendilerinden ayrı oldukları ortamlarda korku ve endişelerinin en çok odaklandığı yerler olan okullar ve belli kurumlarda; otorite ya da saygınlık konumuna sahip kişilerde, sosyal olarak marjinal yerlerde, trenlerde, tren istasyonlarında ve daha pek çok yerde meydana gelebildiği görülmektedir.

Pedofili (subyancilik), parafili yani çocuklara yönelik anormal veya doğal olmayan çekim olarak kabul edilmektedir. "Pedofili" ergenlik öncesi dönemdeki cocuklarla cinsel eylem veya fantezi olarak tanımlanmaktadır. 

Kesin böyledir diyebileceğimiz bir pedofil profili yapabilmek bugünkü bilgilerimizle çok mümkün olmasa da aşağıdaki özellikler genel karakteristik özellikleri vermektedir.

1. Genellikle (ama her zaman değil) erkektir.
2. İyi eğitimlidir, ortalamanın üstünde dindardır, 30 lu yaşlarındadır.
3. Çocuklara erişimlerinin kolay olduğu işler seçerler.
4. Çocuklar ve yetişkinler arasında popülerdir.
5. Güvenilir ve saygın görünür. Toplumda  iyi bir yeri vardır.
6. Çocuklarla konuşmayı tercih eder.
7. Çocuklarla yetişkinlerle olduğundan daha rahat hisseder.
8. Çoğunlukla ergenlik öncesi erkek ve kız çocuklarına çekim duyar.
9. Heteroseksüel, homoseksüel veya biseksüel olabilir.
10. Çocuklarla çok iyi vakit geçirir, video oyunlarına, partilere katılır, çocuları şekerlere, oyuncaklara, hediyelere boğar.
11. Başı dertte, ilgi ve şefkate ihtiyacı olan çocukları belirler.
12. Sıklıkla tercih ettiği kurbanların yaşında çocuğu olan kadınlarla çıkar veya evlenir.
13. Nadiren bir çocuğu cinsel bir temasa zorlar veya baskı kurar.
14. Genellikle güven ve dostluk yoluyla ilişki kurar.
15. Fiziksel temas kademelidir, dokunmaktan, kucağa almaya, dizlerinde oturtmaya, öpmeye vs.. aşama aşama geçer.
16. Zevk almayı pek çok yolla türevlendirebilir. Bazısına sadece çocuğa bakmak bile yeterlidir. Bazıları için fotoğraf çekmek ya da elbiseleri çıkarılmış bir çocuğu seyretmek yeter. Yine de bazıları daha çok temasa ihtiyaç duyar.
17. Çocuklarla yalnız kalmanın birçok yolunu ve yerini bulur.
18. Çoğunlukla aile babasıdırlar, hiç bir sabıka kayıtları yoktur ve yakalandıktan, hüküm yedikten, hapiste yattıktan ve mahkeme kararı ile cinsel suçlu programına alındıktan sonra bile çocuğu istismar  ettiklerini reddederler.
19. Evlilikleri sıklıkla cinsel işlevsizlik nedeniyle sorun yaşar ve pedofilin gerçek tercihleri ve yaptıklarını gizlemek için bir paravandır.
20. Çoğunlukla, ama her zaman değil, kendileri de çocuklukta cinsel tacizin bir türünün kurbanıdır. Ancak, bu durum tartışmalıdır. Böyle bilinmekle beraber son yıllarda bunun böyle olmadığını gösteren  çalışmaların sayısı da artmaktadır.
21. Pedofilin çocuğu olmasa bile pedofilin evi, oyuncaklar, kitaplar, video oyunları, bilgisayarlar, bisikletler, dikiş öğrenme takımları, tekerlekli patenler, havuz, abur cubur yiyecek -çocukları evine çekecek ve geri gelmelerini sağlayacak şeyler, ile tam da çocukların  istedikleri bir ortamdır. Genellikle evdeki oyuncak çeşitleri, tercih edilen kurbanların yaşını yansıtmaktadır.
22. Kadın bir pedofil, genellikle çocuğu bir erkek pedofille çift olarak taciz eder ve büyük oranda  kendisi de kronik cinsel taciz kurbanıdır.
23. Bir pedofil bağımsız hareket edebilir veya internette ve diğer pedofiller için kurulmuş gruplar gibi bir organizasyonun parçası olabilir.
24. Bazı pedofiller, davranışlarının kriminal (suç), ahlaksız veya kabul edilmez olduğunu fark eder ve gizlilik içinde çalışır.
25. Bazıları, yaptıkları hakkında oldukça açık ve militandırlar ve pedofilinin basın ve konuşma özgürlüğüne sığınarak normalizasyonunu savunurlar ve "nesiller arası samimiyet" gibi zararsız bir dil kullanmaya özen gösterirler
.

Alınması gereken önlemleri de kısaca özetleyelim;

Çocukları Güçlü Kılmak
Bütünüyle önlemenin en radikal yöntemi obje durumunda olan, olaya maruz kalabilecek hedef grup olan çocukların güçlendirilmesidir. Çocuk tacizcilerinin en büyük güvencesi yaptıklarının duyulmayacağına olan inançlarıdır. Hiçbir zaman keşfedilmeyecekleri varsayımıyla hareket ederler. Oysa ki, çocuğun bu durumu haber vereceğine inanırlarsa, riske girmekten, çocuklara yönelik davranışlardan vazgeçmeseler bile bu denli cüretkar olamayacaklardır. Çocukları taciz etmek konusunda isteksiz olacaklardır. Çocukları güçlü kılmak için, onların hoşuna gitmeyen cinsel boyuttaki davranışların içinde olmalarının onların suçu olmadığını  ve bu eğer bir gün başlarına gelirse, bunun olmasına neden olacak kötü hiçbir şey yapmadıklarının onlara çok açık, güvenecekleri bir şekilde söylenmesi, anlatılması gerekmektedir. Aynı şekilde, çocukların, hoşlarına gitmeyen herhangi bir cinsel eylemi, sadece anne babalarına değil, herhangi bir yetişkine söyleyebileceklerini bilmeye, bu durumda yardım istemeleri gerektiğini anlamaya ihtiyaçları vardır. Tacizden sorumlu kişi, anne babaları veya akrabaları olsa bile bunun yine de kabul edilemez olduğunu ve istemedikleri bir şeyi yapmaya zorlanıyorlarsa eğer, çocuğun o kişilere karşı sevgisinden yararlanıldığı ve bu sevginin tecavüze uğradığını bilmeye ihtiyaç duyarlar.

Başvuru  yerlerinin oluşturulması
Bu yerler, çocuğun maruz kaldığı istismara verilecek yanıtın bürokratik ya da kurumsal niteliğinin bulunmadığı, yeterince tarafsız özellikte olmalıdır. Her ülkede, çocukların korkmadan gidebilecekleri, kendilerini ilgiyle dinleyen ve rehberlik eden kişiler bulabileceği yerler olmalıdır.

Kolayca yara alabilecekleri için, çocuklar yaşadıklarını sadece gizliliğin garanti edildiği, tarafsız bir ortamda anlatmalıdırlar. Bu gizliliğin nedeni söylenilenlere cevap vermek değil, çocuğun mahremiyet hakkına saygı duymaktır. Çocuk, zor bir konu hakkında, içinde bulunduğu ortamdan herhangi bir tehdit hissetmeden konuşmalıdır. Bu tarafsız ortamlar, çocuğun yaşadığı çevrede, mümkün olduğunda-kurumsal otoritenin tesiri altında kalmadan- özellikle okulda oluşturulmalıdır.

Bir halk sağlığı politikası

İstismarın karmaşık nedenlerini açıklayabilmek için kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. İstismar problemlerinin halk sağlığı şemsiyesi altında ele alınması çok önemlidir. Böyle bir yaklaşımı mümkün kılacak tek yol budur. İstismar alanında araştırmalara ihtiyaç vardır. Araştırmalar, sağlık, eğitim ve bilgi alanlarını  kapsamalıdır.

Bilgi ve eğitim

Farklı tipteki mesajların ve iletişim kurma ve değerlendirmelerinin yapılması için gerekli araçlarının seçilmesi gerekmektedir.

Medya
Medyadaki, ailelerle ilgili konuların nasıl işlendiği ve cinsel istismar gözlemlenmelidir. İşlenen hikayeler korkuları beslemekte midir yoksa uzun zamandır gizli kalmış gerçeklerin açıklığa kavuşturulmasına katkıda bulunmakta mıdır? Çocuk kurbanların televizyon şovlarında yer alması sonucunda bu çocuklar suçluluk hissetmekte ve sonuç olarak kişiliklerini yeniden yapılandırmak için yardıma ihtiyaç duymaktadırlar.

Hiç yorum yok: