Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

9 Eylül 2010 Perşembe

Yeni Okul Dönemi Başlıyor

17 Eylül 2007



Yaz dönemini bitirdikten sonra artık okul ziliyle birlikte herkes okullarına gidecek. Bir eğitim-öğretim dönemi daha başlıyor. Her yeni başlangıçta olduğu gibi bu yıl da taze enerjiler ve umut dolu beklentiler  var. Öncelikle herkese umutlarının ve isteklerinin gerçekleşmesi dileğimizi belirtelim.

Çocuklar için durum nedir sorusuna baktığımızda ise genel başlıklar olarak şunları sayabiliriz:

- Çocuk politikasının halen oluşturulmamış olması,

- Çocuk haklarının toplum tarafından halen içselleştirilmemiş olması,

- Sokakta çalışan çocuk sayısının ciddi artış göstermesi,

- Çocuğa yönelik şiddet olgularında hem sayısal hem de şiddetin düzeyinde artış,

- Çocukların okullaşması probleminin doğu ve güneydoğuda özellikle kız çocuklarında sürüyor olması,

- Akranlar arası şiddetin okullarda ciddi problem olması,

- Çocuk satışı ve fuhuşu konusunun gündeme gelmemesi,

- Anne-baba eğitimlerinin yapılmaması,

- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun çalışma biçimi ve konularında yapılması gereken  reformların daha konuşulmaya bile başlanmamış olması,

- Çocukla ilgili sivil toplum kuruluşlarının daha etkin çalışmalar yapmaması,

Bunlara daha birçok farklı başlık daha eklemek mümkün olmasına karşın ilk etapta mutlaka çözülmesi gereken konular olarak dikkatimizi çeken bu problemlerin çözümü için iyimser olunabilecek çok fazla belirtinin olmadığını üzülerek söylemek gerekiyor.

Çocuklar için farkı bir bakanlık gibi bir başlangıç belki de bu umudu bize verirdi ama eski  uygulamalar  olduğu gibi yürüyor. Devlet olarak “her şey çok iyi, ben her şeyi iyi yapıyorum” deme geleneğini toplum olarak da “her şey kötü, düzeltin” diye şikayet etme alışkanlığıyla birleştirince ortaya iyi olmayan bir tablo çıkıyor. Buna son dönemde başörtüsü, imam-hatip liseleri gibi suni problemleri, politize olan milli eğitim kadroları ve buranın kötü yönetimini ekleyince karamsar tablo daha da kararıyor.

Ama bu ülke bizim, çocuklarımız bizim çocuklarımız. Yönetenler kötü yönetiyor, koşullar iyi değil diyerek kenara çekilmek ve sadece şikayet etmek yetmez. Çocuklara yönelik yapılacak her şey çok önemli. Çünkü çok önemli bir doğru var;

Çocuk beklemez...

Ne yapacaksak beklemeden hemen yapmamız gerekiyor.

Hem de şimdi. 

Hiç yorum yok: