Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

11 Eylül 2010 Cumartesi

Silahlar + Bilgisayar Oyunları + Psikopati = 15 Kişinin Öldüğü Okul Cinayeti

16 Mart 2009

Geçen hafta daha önce örneklerini Amerika’da gördüğümüz olaylardan birini daha yaşadık. Tim Kretschmer isimli bir öğrenci Almanya’nın Winnenden kentinde, daha önce öğrencisi olduğu Albertville Lisesine önceki gün silahlı baskın düzenleyerek 15 kişiyi öldürdü. Sonra da polisle çatışmaya girdikten sonra da  intihar  etti.  

Olaydan bir gün önce arkadaşına internetten yolladığı mesajla, “Bu lotarya yaşamdan sıkıldım artık. Herkes bana gülüp, dalga geçiyor. Hiç kimse potansiyelimi görmüyor. Benim burada silahlarım var. Yarın erkenden eski okuluma gideceğim ve şöyle bir güzel ızgara yapacağım. Belki de kurtulurum. Kulaklarını açık tut. Bernd, yarın benden haber alırlar. Yerin ismini unutmayın: Winnenden. Ve şimdi polise ihbarda bulunmayın, korkmayın, sadece oyun oynuyorum.” diyerek olacakları arkadaşına bildirdi. Ama arkadaşı olanlara inanmadığı için bunu başkasına söylemeye gerek duymadı.

Psikolojik tedavisini geçen yıl sonlandıran çocuğun kızlara karşı takıntı olduğunu, onlarla ilişkiye girmekte zorluk çektiği belirlenmiş. Zaten öldürdüklerinin çoğunun kadın öğretmenler ve kız öğrenciler olduğu, Tim’in özellikle onları hedef seçtiği saptanmış. 

Bireysel silahlanmanın şiddeti attırdığı bilinen bir gerçek. Bu olay da bunun tipik bir örneği. Çünkü çocuğun babasının büyük bir silah koleksiyonu var. Bu arada çocukta silah dolabının anahtarına ulaşarak silahlanmış ve bu katliamı gerçekleştirmiş. Saldırganın paintball tutkunu olduğu, babasının onun için evin bodrumuna özel bir atış sahası yaptırdığı da öğrenildi.

Yani öldürme üzerine kurulu bir oyuna tutkun birisinden bahsediyoruz. Sürekli oynadığı counter strike oyunu da yine öldürme amaçlı bir oyun. Öldürdükçe puan alınan bir oyun. Dramatik olan şu. Bu oyun Türkiye’ de de çok popüler ve bir çok internet kafede ve evde çocuklar bu oyunu durmadan oynuyorlar. O kadar çok oynuyorlar ki bir süre sonra öldürmek çok sıradan ve zevkli bir işlem halini alıyor. Çünkü başarı eşittir öldürdüğün adam sayısı sonucuna dayalı bir oyunu günde 15 saat oynayanlar bile var.

Saldırganın okulda 60, klinik önünde 9, oto galerisinde de 60 mermi kullandığı açıklandı. Kurşun geçirmez yelek ve özel tim kıyafeti giyen saldırganın üzerinden 130 adet mermi çıkmıştı. Yani ayaklı bir cephane olmuş bir çocuktan bahsediyoruz. Bu kadar çok mermiyi üzerinde taşıyan birisinin temel amacı bunları kullanmak ve oyundaki gibi olabileceği kadar çok kişi öldürmek. Bilgisayardaki oyun gibi. Olabildiğince çok öldür. Çocuğun babasının şifreli silah dolabında da 4 bin 600 mermi bulunduğu, Tim’in şifreyi bildiği belirtiliyor. Ayrıca babasının 15 silahı olduğu söyleniyor. Bunların 10’unun uzun namlulu tehlikeli silahlar olduğu da verilen bilgiler arasında.

Katliamı gerçekleştiren çocuğun sürekli oynadığı counter strike (CS) da ya teröristi ya da bir kontr-terör personelini canlandıran oyuncu, verilen görevi karşısındaki rakibi yok ederek yerine getirmeye çalışıyor. Profesyonel oyuncuların büyük ilgisini çeken CS’in ligleri de buluyor, online küresel turnuvaları düzenleniyor. Türkiye’deki internet kafelerde de büyük rağbet gören oyun, daha önce de gerçek katliamlara konu olmuştu. ABD’de Virginia Tech Üniversitesi’ni basarak 32 kişiyi öldüren, 25 kişiyi yaralayan Seung-Hui Cho da bir CS hayranıydı ve avukat Jack Thompson’ın iddiasına göre, katliamın tatbikatını CS oynayarak yapmıştı. Brezilya’da CS’in tüm versiyonlarının satışı, içerdiği şiddet öğeleri yüzünden kamu güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle 2007’de yasaklandı. Ama bizde bu sabıkalara rağmen hala serbest ve oynanıyor.

Yani bu olay çok da sürpriz bir olay değil. Bağıra bağıra geliyorum diyen bir olaydan bahsediyoruz. Silahsa var, motivasyonsa oyunlarla bu da var. Psikiyatrik bozukluğu bilinen bir çocuğun elinin altında  bir orduya yetecek cephaneyi veriyorsunuz. Çocuk da öfkesini boşaltmak için en iyi bildiği yolu seçiyor. Hep oynadığı oyundan öğrendiği olabildiğince çok kişiyi öldürmek.

Ve öldürüyor.
Şimdi siz tek suçlu bu çocuktur diyebiliyor musunuz? Soruyorum size!

Hiç yorum yok: