Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

9 Eylül 2010 Perşembe

Çocuk Politikası Oluşturmak

28 Mayıs 2007

Bir ülkenin yönetilmesinde günün en iyi koşullarını oluşturmanın yanı sıra gelecekte daha iyi yaşam koşullarını oluşturmanın büyük önemi bulunmaktadır. Ülkeyi yönetmeye soyunan ve siyaset yapan herkesin sadece bugünü değil yarınları da çok iyi planlaması gerekmektedir.
Bunun için çocuklara yönelik yapılacakların planlanması da ilk aşamalardan birisidir. Çocuk Hakları Sözleşmesinin 1989’da imzalanması ve tüm dünyada kabul edilmesinden beri bu konudaki en önemli referans Çocuk Hakları Sözleşmesidir. Bu sözleşmenin de dört temel kavramı olan çocuğun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi ve katılımıdır. Bugün; sağlığı, eğitimi, şiddetten korunması ile yapılanların çocuk politikası açısından değerlendirilmesi ve bu vizyonla bakılması gerekmektedir.
Katılım ise ayrı bir başlıkta değerlendirilmelidir. Bugün seçimlerde oy kullanma oranının düşüklüğünden bahsediyorsak ve katılımın olmamasından bahsediyorsak nedenini çocuğun katılım hakkının pratikte olmamasında aramak gerekmektedir. Demokrasi bilincini oluşturacaksak çocuğun katılım hakkının pratik yaşamda olması için yapılması gerekenler yerine getirilmelidir.
22 Temmuz’da seçim sandığına giderek oy vereceğiz. Bu seçimde demokrasiyi, Cumhuriyetin değerlerini ve bütünlüğümüzü koruyacak değerleri savunan partiyi seçerek layık olduğumuz gibi yönetilmeyi arayacağız. Ancak burada önemsediğimiz konuları tartışan ve bunlar için kafa yoran partilerin bizim partimiz olduğunu da unutmamak gerekir. Çünkü ancak bu durumda bizim temsil edilmemiz gerçekleşmektedir. Bu açıdan baktığımızda da çocuklar için düşünen, planlamalar yapan parti bizim seçeneğimiz olacaktır.
Bu planlamanın mutlaka hala gündeme getirilmemiş ayrı bir çocuk politikası oluşturularak yapılması gerekmektedir. Çocuk politikası neden önemlidir? Çünkü çocuğu eksene koyarak yapılacakların planlanması bütünlüğü ve vizyonun geleceğe yönelik olarak çocuk haklarının yaşama geçirilmesini oluşturacağı için önemlidir. Bu açıdan partilerden çocuk politikalarını oluşturmaları talebini ve bunun için öngörülenlerin aktarıldığı bir planlamayı beklemek hakkımızdır.

Hiç yorum yok: