Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

12 Eylül 2010 Pazar

Çocukları Internetten Korumalı mıyız?

15 Şubat 2010

İnternet bugün dünyada en çok kullanılan iletişim aracı olarak hemen telefonun arkasında yer alacak kadar önemli ve yaygın bir kullanım aracıdır.

Sadece, günlük yaşamı kolaylaştırmak açısından değil eğlence amaçlı olarak da çocuk ve ergenler arasında internet kullanımı çok popüler hale gelmiştir.

İnternet her yaş grubundan, her bireye çok fazla öğrenme fırsatı sunan ve bireylerin hayal güçlerini ve yaratıcıklarını geliştiren ve destekleyen çok zengin ve uyarıcı bir ortam da sunmaktadır.

Ayrıca çocuk ve gençlerin özellikle sosyal çevre oluşturma amacı ile zaman içinde sosyal paylaşım sitelerini de çok yoğun olarak kullandıkları izlenmektedir. Facebook bunun en iyi örneğidir.
  
Ancak son yıllarda bu denli yoğun kullanılan internetin zararlı etkilerinin ön plana çıktığını söyleyen araştırmacılar da vardır. Siber şiddet olarak isimlendirilen ve internet aracılığıyla çocuklara zarar vermeyi amaçlayan hareketlerin artması da sorunu ciddi bir boyuta taşımaktadır.

Ama internetin olumlu özelliklerini göz ardı ederek sadece siber şiddete odaklanmak aslında bilmeden çocuklara zarar veren bir harekete dönüşme potansiyeli taşımaktadır. Çünkü internet sayesinde sayısız bilgiye çok daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılabilmektedir. Ayrıca, özellikle sosyal anlamda iletişim zorluğu yaşayan ilk gençlik çağındaki kuşağın Msn ve sosyal paylaşım sitelerinde (Myspace, Facebook gibi) kendilerini çok daha rahat ifade edebildiklerini de göz ardı etmemek gerekmektedir.

Bunun yanı sıra sadece iletişim kurma ve sosyalleşme anlamında değil, sağlık ve cinsellik ile ilgili sorularını, bu konularla ilgili sohbet etmek bilgi alışverişinde bulunmak için kurulmuş olan sitelerde çok daha rahat ifade edebilmekte, sorularını daha cesur ve dürüstçe sormalarının yanı sıra verilen cevapları da önemsedikleri belirtilmiştir.

Eğitim açısından incelendiğinde pek çok eğitimci, internet sayesinde artık eğitim öğretimin daha kaliteli ve hızlı bir hal aldığını belirtmektedirler. Bilişim teknolojisi tüm dünyada eğitim yapısını değiştirmektedir. Ağ bağlantıları ve internet siteleri öğrenciler için sınırsız bilgi ve iletişim kaynağı olarak ortaya çıkmaktadır.

O zaman tartışmamız gereken konunun internetin kullanımını engellemek ya da yaşamdaki yerini azaltmak yerine nasıl daha güvenli ve yararlı olarak kullanılabileceğinin yöntemlerini bulabilmektir. Bir çok ülkede özellikle de Avrupa Birliği kapsamında akıllı kullanım sloganıyla yürütülen ilginç kampanyaların varlığı da bize model oluşturabilecek bir boyuttur. Ayrıca siber-dedektif ismi verilen programla zararlı kişilerden uzak durmanın sağlanması, yine ilginç bir başka programı oluşturmaktadır.

YouTube yasaklamış bir devlet anlayışında yasakcılık dışı yöntemlerin yaşama geçmesi ne kadar  başarılabilir bilmiyorum ama çocuklarımıza ve gençlerimize de interneti yasaklamanın dünyayı yasaklamak olacağının bilincinin de geliştirilmesi gereklidir diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok: