Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

1 Mayıs 2011 Pazar

Zararın Azaltılması Yönteminin Rasyonelliği

Dünya’nın globalleşmesi, herkesi ve her toplumun da birbirinden etkilenmesi sonucunu da beraber getiriyor. Özellikle olumsuz etkiler daha da çabuk yaygınlaşıyor. Şiddet bunların belki de en önemlisi.  Hemen ardına cinsel suçları eklemek gerekiyor. Sonra da madde bağımlılığı üçgeni tamamlıyor.

Bu üçgen aslında birbirlerinden çok ayrı değil. Bu yüzden de organize suç örgütlerinin odaklandığı  boyutta hep fuhuş ve madde bağımlılığının birbirine bağlı olarak birlikte yaşandığı görülüyor.

Birlikte gözüken ne; satış. Madde satışı, madde bağımlılığı dediğimizde aslında o kadar çok şeyden bahsediyoruz ki; Esrardan başlıyor eroine kadar gidiyor. Uçucu maddeler ve ektaziler, sentetikler  derken bir dolu şeyin iç içe olduğu görülüyor.

Çocukla ilgili çalışmalarda bugüne kadar pro-aktif olmayı becerememiş olmamız başımıza bir dolu  problemi de beraberinde getiriyor. O yüzden ne kadar erken başlanırsa, o kadar engellemenin  mümkün olduğunu yaşanan deneyimler gösteriyor.

Madde bağımlılığı da evden başlayan okula taşınan ve sokakta yaşanan bir olgu. Her kademesinde  müdahalenin gerektiği bir durum. Hem de çok yönlü çalışmanın, multidisipliner çalışmanın yapılması  gereken bir durum.   

Ama burada da karşımıza çıkan iyi ülke örneklerine bakmak gerekiyor.

Hollanda’da, Almanya’da uyuşturucuyla yapılan mücadelede alınan yolun dikkat çekmesi yöntemlere  de bakmayı gerektiriyor. Burada kullanılan yöntemin farklılığı bu noktaya ilgi duymamıza neden oluyor.

Zararın azaltılması yöntemi aslında son yıllarda birçok sosyal problemde kullanılmaya başlanılan bir yöntem.  

Burada amaçlanan, yeraltna inme riskini, bulaşıcılık riskini, hastalık riskini kontrol altında tutabilmek   ve gerçekci yaklaşımlarla azaltılma hedefini gerçekleştirmek.

Zararı tamamen yok etmek gerçekçi değilse, o zaman azaltabilmenin hedeflenmesi son yılların  başarılı stratejilerinden biridir. 

Çok geniş ve buraya sığmayacak kadar büyük bir konunun detaylarına girmenin yararı olmadığını  bilen birisi olarak sadece şu noktaya dikkat çekmek istiyorum; ‘sonuçların yararlı ve işlevsel olması  için doğru stratejilere ihtiyaç  vardır’.

O zaman zararın azaltılması ‘harm reduction’ yönteminin özellikle madde bağımlılığında kullanılıp  kullanılamayacağını bence tartışmanın tam zamanıdır.




Kaynak gösterimi:  www.0-18.org 

Hiç yorum yok: