Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

22 Mayıs 2011 Pazar

Sınavların Mali Portresi

Türkiye’de genç nüfusun yüksekliği ve eğitim çağında olanların sayısal olarak çok fazla olması,   eğitimin her aşamasında sınav olgusunu ön plana çıkarıyor.

Üniversiteye giriş sınavları, Liselere giriş sınavı, mesleğe giriş sınavları derken her yıl yaklaşık 10milyon kişinin sınava girdiği ve kaderinin belirlendiği bir ülkede yaşıyoruz.

Bu da çok büyük bir sektörün doğmasına ve dershane denilen yapıların eğitimin temel faktörü haline gelmesine neden oldu. Bu sektörde bu yıl için 4 milyar gibi inanılmaz bir para hacminin söz konusu olduğu belirtiliyor.

Abbas Güçlü’nün yazısında belirttiğine göre dershane sektörü her yıl daha da aratarak eğitim  yaşamında başrole soyunuyor ve zaten bu da 4 milyarlık hacmiyle kendini belli ediyor.    

Başka bir söyleyişle bu ülkede yaşayan her 7 kişiden birisi bu yıl sınava girecek. Rakamlar ne kadar  büyük bir kitlenin etkilendiğini gösteriyor. Çünkü çok yuvarlak bir hesapla bu sınava girenlerin aileleri de hesaplanırsa, Türkiye’nin yarısı sınavlardan etkileniyor.

Ancak, görüldüğü üzere şu anda bu sorumluluğu üstlenenler bunun altından en iyimser bakışla kalkamıyorlar. Her sınav öncesi öğrencileri ve velilerini hoplatan ve korkutan haberler çıkıyor, haksızlıklar olması olasılığı herkesin korkmasına neden oluyor.
 
Türkiye’de sınavların yükü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin sorumluluğunda. O kadar farklı  konuda o kadar farklı sınav yapmak durumundalar ki inanılmaz. İhtisasa girmek için de buradan çıkan sınavlar belirleyici. Kamuya alınacak personelin sınavı da buradan yapılıyor.

Güçlü’nün haberine göre; Türkiye’de sınava giren aday sayısı arttıkça, sınav ekonomisini sürükleyen ÖSYM’nin gelir bütçesi de hep artıyor. ÖSYM’nin 2006’da elde ettiği 232 milyon 452 bin TL gelir, beklenenin 51 milyon 401 bin TL üzerinde bir rakam. 2007’de 163 milyon 710 bin TL gelir elde eden ÖSYM, yine beklentilerinin tam 21 milyon 87 bin TL üzerinde bir gelirle yılı kapattı. 2008 yılı için de   145 milyon 581 bin TL gelir hedefli bir bütçe yapan ÖSYM’nin yıl sonunda gelirleri 245 milyon 266 bin TL olarak gerçekleşti.

Devlet’in kurumunun yanında dershaneler hakkında da sayısal boyuta baktığımızda şu rakamlarla karşılaşıyoruz. Türkiye’de halen 4 bin 170 dershane faaliyet gösteriyor. Bunların çoğu İstanbul’da. Sayı olarak Istanbul’da 657 dershane var. Ankara’da 496 dershane ve İzmir’de de 187 dershane var.

Ödenen ücretler ise değişken, 2 binden başlıyor 4 bine kadar çıkabiliyor. Yani ülkenin yarısı bu paraları ödüyor.

Her şey bir yana sadece mali portre bile olayın hacminin ne olduğunu gösteriyor. Çocukların kaderini  bu denli etkileyen bir aşamanın hele mali portesi böyle olan bir olayda denetimden bu kadar uzak  kalması ve güven duygusu yaratamaması da çok yazık bir olay.




Kaynak gösterimi:  www.0-18.org 

Hiç yorum yok: