Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

15 Mayıs 2011 Pazar

Eğitim En Büyük Sorun Ama Hiçbir Partinin Gündeminde Yok

Eğitim önemli bir sorun. Hele nüfusunun yaklaşık yarısı eğer eğitim görme yaşındaysa, o zaman bu daha da önemli bir problem.

Bizdeki tabloya baktığımızda ilköğretimden başlayarak üniversiteye kadar inanılmaz yanlış bir  planlama ve çarpık  bir  gelişme  yaşanmakta. SBS den başlayarak bir çok sınavda sadece bir yarış var. Yarışmanın amacı bilgi ölçmek gibi gözükse de neyi ölçtüğü tam anlaşılamıyor. Geçtiğimiz yıl gibi bazı yıllarda 100’ü geçkin birinci çıkınca neyin ölçüldüğü anlaşılmıyor, çünkü sıralama amaçlı sınav gerçek amacına ulaşamıyor.

Üniversite sınavları ise daha da komik. Çünkü neyin ölçüldüğü belli değil. Açılan çok sayıda üniversite ile tabela üniversitelerinin sayısının sadece arttırıldığı saptaması dışında söylenebilecek çok fazla bir şey yok. Ama üniversite mezunu olmanın gelişmiş ülkede iş sahibi olmayla paralel yürüdüğü bir çok ülkenin aksine bizim böyle bir tabloya sahip olmayışımız çok önemli. Çünkü aranan iş gücü ağırlıklı  olarak ara eleman düzeyinde. Ama ara eleman yetiştirecek okullar yok denecek kadar az.

Dershaneler, artık butik olanlarından genel olanlarına o kadar geniş bir yelpazede dershaneye   sahibiz ki eğitim artık tamamen buraya bağımlı. Okullar bile ders yapmayı bırakıp sadece testlerle  çocuklara dershane hizmeti sunuyorlar. 

Bu çarpık durum, yapıyla ilgili olan sorunlar. İyi niyetle uğraşıp üzerinde konuşulması gereken  sorunlar.

Ancak, son dönemde şifreyle cevapların belli öğrencilere verildiği iddialarının ortaya çıkmasıyla artık iyi niyette ortadan kalkmış durumda. Artık öğrenciler de güvenlerini kaybetmiş ve geleceklerinin nasıl  belirleneceği sorusuna cevap  veremez durumdalar. 

12 Haziran’da demokrasilerin vazgeçilmezi seçim var. Seçim neden var? Toplumun sorunlarına en iyi ve doğru cevabı veren partiye oy vererek özgür idareleriyle kendileri için en iyiyi arayan seçmen için var. Ama en önemli ve başta gelen sorun için fikir yürüten kimse yok.

Eğitim, çarpıklaşmanın yanı sıra artık hizmete eşit erişimi sorgulatır durumda ama kimse bunu tartışmıyor.

Hiçbir  parti  buna  yönelik  çözüm  önermiyor.

Durum  vahim, gerçekten...             


Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: