Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

1 Mayıs 2011 Pazar

Atlıkarınca

Çocuklara yönelik cinsel istismar olguları içinde en zor olgunun ensest olduğuna herkes hemfikirdir. Gerçekten aile içi cinsel istismar olgularında zor olan çocuğun yaşadığı fiziksel zarardan ziyade ruhsal  travmadır. Çünkü çocuk en yakınlarından birileri olan aile içinden, genelde baba tarafından bu olayı  yaşamıştır.

Aslında 20 yıl önce bilinmeyen yukarıdaki bu bilgi bugün için genelleşmiş ve çoğunluğun bildiği bir  bilgi olmuştur. Yani konunun artık kamuoyu tarafından biliniyor olması en azından bilinirliğin artmasını  sağlaması açısından önemlidir.

Ensest konusu Türk kamuoyu tarafından uzun süre diğer toplumlar gibi tabu kabul edilen ve o yüzden  bizde yoktur denilen bir konuydu.

Acıklı olan da bu olayı yaşayan kurbanların bu konuya yönelik bir yardım alamamalarıydı. Ancak,   genel istismar olguları kadar yardım görebilirlerdi belki ama ruhsal travma boyutunun tedavisi pek de  mümkün değildi.

Aslında şimdi de çok fazla yol aldığımızı iddia etmek mümkün değil. Evet, bu konuyla ilgili bugün  uzmanlarımız belki var ama organizasyonel açıdan hala ensest mağdurları için bir merkezimiz yok.

Bu  çok kötü gerçekten.

İstismar olgularında hukuk belki de en önemli adımların başında. Zincirin tüm halkaları iyi olsa bile  hukuksal boyut yeterli değilse, el kol bağlanıyor.

Kurbana yardım edebilseniz bile saldırganın   cezalanacağını bilemezsiniz.

Hukuğumuzda gerçekte ensest konusu sadece cinsel suçlarda ağırlaştırıcı unsur olarak geçerken  şimdi daha ağır eczaların verilebildiği bir boyuta geldi. Bu bile önemli. 

Bu hafta ensesti konu edinmemin iki önemli sebebi var. Birisi başlıktaki Atlıkarınca filmi.

Konusu ensest olan bir filmin çekilebilmiş olması bile tek başına sevindirici bir boyut. 

İkincisi cinsel suçların ağırlaştırıcılığı ile ilgili olarak ensest suçlarında cezanın arttırılması için  komisyondan karar çıkmış olması.

Bunlar, bu konuda hizmet verenleri sevindiren boyutlar.

Babamın öldüğüne ağlamayacağım kitabında, babasının kendisine yönelik cinsel yaklaşımlarını anlatan küçük kızın yıllar sonra bile hala o günleri yaşıyor olduğunu bilmek bile ensestin ne kadar  korkunç bir olay olduğunu anlatıyor.


Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: