Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

8 Mayıs 2011 Pazar

Söz Küçüğün

Üç yıl boyunca Açık Radyo’da “0-18 Vurursan Kırılır” başlığıyla yaptığım ve çocuk haklarının tüm  maddelerini uzmanlarıyla gözden geçirdiğimiz bir radyo programım vardı. Bu radyo programımda rock  ve cazın sevdiğimiz örneklerine de yer vererek bir saat keyifle vakit geçirir ve karınca kararınca da  çocuk hakları konusundaki duyarlılığı arttırma çalışmalarına katkıda bulunmaya çalışırdık.

Çocuk Hakları Sözleşmesini imzalayan ülkelerin ilk yapmaları gereken şeylerden biri sözleşmeyi  olabildiğince geniş kitlelere tanıtarak haberdarlık oluşturmak ve bu konuda bilinç geliştirmektir.

Bu konuda yapılanların çok da etkili olmadığı gözler önünde. Çocuk haklarının temel alanları olmasına karşın hukuk, psikoloji ve tıp son sınıf öğrencilerinin çocuk haklarını duyma oranları hala %50’lerde.   Dikkatinizi çekerim bilme demiyorum, söylediğim sadece duyma boyutu.

Profesyonel olarak bu konuda çalışacak ve son sınıf öğrencileri olmuş meslek gruplarında bile bu konudaki başarının ne durumda olduğu ortada.

Durum böyleyken çocuk haklarının 4 temel ilkesinden biri olan ve demokrasinin özünü oluşturan  katılım hakkının pratiğe çevrilmiş boyutunun güzel bir örneğinden burada bahsetmek istiyorum.
 
Bu yılın hoş etkinliklerinden birisini işi yapanların çocuklardan oluştuğu İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi'nin (ÇOÇA) “Söz Küçüğün Radyo Programı” oluşturuyor. Bu program özetle   çocukların yetişkinlere çocuk haklarını öğrettiği bir program.

Programın amacı, çocuk hakları üzerine yetişkinlerde bir farkındalık ve duyarlılık yaratmak. Çocukların hazırlayıp sunduğu programın yapım sürecinde altıncı sınıf öğrencilerinden lise son sınıf öğrencilerine kadar değişen yaşlarda 10 çocuk yer almakta. BİA haber ajansının verdiği habere göre, ekip, her ay bir kez toplanarak program konularını belirliyor ve hazırlık çalışmalarını yapıyor.

Şimdiye kadar yaptıkları programlarda davet ettikleri uzmanlara konularıyla ilgili sorular soran ve konuyu kendi bakış açılarını da katarak tartıştıkları bu programa kulak vermenizde yarar var.

Dinlemek isteyenler için;
* Söz Küçüğün Radyo Programı, her Pazartesi günü saat 16.30'da Açık Radyo'da.

Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: