Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

1 Mayıs 2011 Pazar

Sosyal Hizmet Uygulamalarında Yeni Trend

Sosyal Hizmetler, Dünya genelinde de her geçen gün popülerleşen bir kavram. Çünkü sosyal  hizmetlerin hedef grupları olan çocuklar ve yaşlılarla birlikte kadınlar maruz kaldıkları olaylar  karşısında en büyük desteği sosyal hizmetlerden almaktalar.

Yoksulluk ve şiddetin iki temel kavram olduğunu belirtmeliyim. Bu makro nedenlerin yanı sıra bunlara  ek olarak sokakta yaşam, madde kullanımı ve birçok başka faktorün de çok önemli olduğunu belirtmem gerekiyor.

Bu da son yıllarda gelişmiş ülkelerde sosyal hizmet modellerinin gözden geçirilmesine ve  yenilenmesine neden oluyor. Tabii bundaki çok temel bir etkenin her ülkenin, başta Amerika olmak  üzere,  ekonomik  kısıntılara gitmek zorunda kalmaları da önemli bir etken.

Ama sosyal hizmet modellerinde çok temel bir ivmenin de sadece buna bağlanması mümkün değil.  Çocuğun artık bulunduğu yerden alınıp devletin bir kurumuna götürülmesi ve burada tedaviye  alınması, bırakılan bir model olmuş vaziyette. Bu, sadece şiddet kullanarak çevresine zarar verme  potansiyeli taşıyan çocuklar ile cinsel istismara evlerinde maruz kalan çocuklara uygulanan bir yöntem  haline gelmiş. 

İkinci önemli olay da sürelerdeki kısalmalar. Bunun için çok daha etkili ve hızlı sonuç verecek  yöntemler üzerinde çok çalışılıyor. Bu yüzden de psikologların ve tedavi modellerinin çok ön plana  çıktığını gözlüyoruz. Uzun  süreli  rehabilitasyon programları yerine etkili tedavi programlarının etkili  olduğu gözleniyor.

Büyük gruplarla birlikte yapılan çalışmalar, okullarda, evlerde yani çocuğu ortamında bırakarak  yapılan calışmalara bırakmış. Bunun içinde öncelik taramalarla problemi çok gelişmeden hemen tespit  edebilmek. Başka deyişle, erken tanı çok önemli. Her olguyu tespit  edebilmek için verilen uğraşının  sonrasında çok büyük bir ekonomik faturayı da önleyeceğine inanılıyor.

Kısaca sosoyal hizmet modellerindeki bu radikal değişimi bir an önce algılayarak bizim sistemimize de adapte etmemiz zaten kısıtlı olan kaynaklarımızın doğru kullanılmasını sağlayacağını unutmamak gerekiyor.


Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: