Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

1 Mayıs 2011 Pazar

İnfantisit

İnfantisit kavramını kısaca annenin yeni doğan bebeğini öldürmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu konu  gerçekten ilginçtir. Neden mi? Çünkü annenin bebeğini öldürmesi o kadar dramatik bir olaydır ki ilk  aşamada bunun yarattığı şaşkınlık ve inanmazlık ön plandadır.

Türkiye’de, infantisit kavramı ise konunun kendisi kadar ilginç bir geçmişe sahiptir. Çünkü infantisit, Türk Ceza Kanununda çok farklı bir biçimde yer alıyordu.

O dönemde kanun maddesi yeni doğan gayri meşru bir çocuğun aile şeref ve haysiyetini korumak için  aile bireyleri anne, baba, dede, dayı, hala gibi mensupları tarafından öldürüldüğü zaman ceza indirimi yapılır şeklindeydi. Gelişmiş hiçbir ülkede rastlanmayacak bu maddenin ayıbı daha sonra düzeltilerek   sadece annenin hamilelik sonrası hormonal dengesizlik sonucu bebeğini öldürmesi halinde ceza   ehliyetinin  olup olmadığına bakılır. Yani  sonuçta  ceza  ehliyetinin ortadan kalktığı bir durumdur.
  
İnfantisit son dönemde modern toplumlarda artarak karşımıza çıkan bir olay haline  gelmiştir. Örneğin, Almanya’da Leipzig Üniversitesi Adli Tıp Merkezinin 2006 da yaptığı araştırmada Leipzig Üniversitesi Adli Tıptan Ülrike Böhm yaklaşık 1000 vakayı araştırmıştır. 

Araştırmalar Avrupa’nın en medeni ve en gelişmiş ülkesi Almanya’da ebeveynleri tarafından öldürülen  bebeklerin sayısının gün geçtikçe arttığını ortaya koymaktadır.

Polis kayıtlarına göre, Almanya’da yılda yaklaşık 40 ile 50 arası bebek doğumdan hemen sonra annesi tarafından öldürülmektedir.  

Buna bir örnek Saksonya eyaletine bağlı Mühltroff şehrinde bir ailenin derin dondurucusunda, doğumdan hemen sonra boğularak öldürüldükleri tesbit edilen 3 bebek cesedine rastlanılmasıdır.

Suçunu itiraf eden katil anne 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Çocuğa yönelik şiddet olgularında en üst noktanın çocuğun öldürülmesidir. Bunun daha kötü boyutu ise yeni doğan bebeğin öldürülmesidir.

Bu, bizde olduğu gibi dünyada da çok rastlanan bir durumdur.

Görüldüğü üzere çocuk istismarının birbirinden kötü şekillerinden biri de infantisittir.

Türkiye’de de Dünya’da da hala rastlanan bir durumdur.
 
Özetle, istismar konusunda daha çok yapacak iş var. 


Kaynak gösterimi: www.0-18.org 

Hiç yorum yok: