Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

1 Ocak 2012 Pazar

Yeni Yıl Merhaba


Yeni bir yıla daha merhaba dedik. 2012 yılının nasıl olacağını bu yazıda değerlendirmek istiyorum. Önümüzdeki yılın çocuklar için nasıl bir yıl olacağına yönelik bir projeksiyon yapabiliriz.

Ekonomik açıdan zor bir yıl olacağını önümüzdeki verilerden anlamak çok zor değil. Kriz zaten kapıdaydı ve bu kriz gelecek yıl ekonomik açıdan zor boğazda olan herkesin üstüne çökecek gibi.

Yoksullukla başlayacak ve sürecek gözüken yılın çocuklar için bir çok şeyi kısıtlayacağını görüyoruz. Eğitim nasıl olacak diye baktığımızda ise şu tabloyla karşılaşıyoruz. Eğitimin, ezberci, günlük yaşamda işe yaramayan bilgilerle yüklenildiği, yabancı dil öğretemeyen sistem sadece test çocuğu kıvamında   bir çocuk profilini sürdürecek gibi. Eğitim reformu için daha bekleyeceğiz gibi gözüküyor.

Çocukların katılım hakkı zaten yoktu. Önümüzdeki yılda var olacağına dair ufukta herhangi bir işaret gözükmüyor.  

Güç koşullardaki çocukların durumuna baktığımızda ise şöyle bir tablodan bahsedebiliriz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında, şiddeti ama kadına yönelik şiddeti çok konuştuk. Her geçen gün artan, önlemlere  rağmen olayların hala yaşandığı bir süreçte çocuklara yönelik şiddetin biraz arka planda kaldığını görüyoruz. Suça itilen çocuklardan birinci derecede sorumlu olan Adalet Bakanlığı’nın hala hiçbir şey yapmamaktaki inadını görüyoruz.

İyimser olmamıza neden olabilecek şeylere baktığımızda, bu konulardaki bilincin artmasına bağlı olarak konuların görünürlüğünün medyada artmış olmasını sayabiliriz. Ancak, medyanın bu haberleri yaparken olayı nasıl yansıtmasının uygun olacağına dair eğitime ihtiyacı olduğunun da bir kez daha altını çizelim.

Konuyla ilgili bakanlıkların başına aktif ve eskilerine göre bir şeyler yapmayı isteyen kişilerin atanmasının da olumlu yansımalarını görmeyi umduğumu belirteyim.  

Çocukların sağlığına göz attığımızda tedavi edici hekimlikte hizmete ulaşırlığın olumlu boyutunu göz ardı etmeyelim. Ama buna karşın koruyucu hekimliğin unutulma boyutuna geldiğini söyleyelim ve olumsuz sonuçlarının çok yakın gelecekte görülebileceğinin de altını çizelim.

Sonuç olarak, çocuk hakları açısından çok parlak bir yıl beklemediğimi ama geçtiğimiz yıla göre biraz daha parlak bir yıl geçirmeyi umduğumu söyleyerek, gelecek yılın projeksiyonunu yaptığım yazımın sonunda herkese mutlu, sağlıklı ve başarılı bir yıl diliyorum.

Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Hiç yorum yok: