Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

21 Ocak 2011 Cuma

Yasak, Alkol Bağımlılığına Çözüm Olur mu?

Son dönemde özellikle yayınlanan yeni yönetmelikle sınır getirilen alkol içiminin aslında bağımlılığı azaltma gibi sağlığa ve refaha yönelik amaçları olduğu söylenmekte. Buna karşılık çok cılız sesler dışında alkol bağımlılığı ile alkol içmenin aynı kefeye konmaması gerektiği  tartışmalarının yapılmaması da çok ilginç bir durum.

Aslında bağımlılık denildiğinde sadece uyuşturucunun düşünülmemesi gerektiğini ‘pratik yaşamda alkolün en sık görülen bağımlılık yapıcı etken olduğu bilinmektedir. Ama dediğim gibi sapla saman bu yönetmelikte olduğu gibi karıştırıldığında o zaman da  karşımıza alkol tüketiminin kesin yasaklanması gibi  din referanslı gibi gözüken bir davranışla karşılaşmaktayız.

Türkiye uyuşturucu ve bağımlılık konusunu birden bire karşısında bulmuş ve bunun bocalamasını atlatamadan kartopu gibi büyüyen bir problemle karşı karşıya kalmıştır. Aslında bizde böyle bir sorun yok, bu sorun batı ülkelerinin sorunu söylemi herkesin ağzındayken sinsice artan uyuşturucu ve madde kullanımı  karşımıza bugün adolesanların en önemli problemi olarak çıkmaktadır.

O yüzden geçtiğimiz günlerde yayıinlanan TUBIM ‘in yıllık raporundan bir kaç küçük bilgiyi paylaşmanın konunun öneminin anlaşilması için önemli olacağını düşünüyorum.

Diger konularda olduğu gibi bu konuda da ulusal ölçekte rakamlara sahip olmadığımızdan resim hakkında fikir sahibi olabilmek için yapılmış iki büyük sayılabilecek çalışmanın sonuçlarını sizinle paylaşayım.

2010 yılında İstanbul’daki okullarda 31.272 öğrenciye uygulanan anket ile madde kullanımını ölçmek amacıyla yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; son bir ayda sigara kullanımının %20 ve alkol kullanımının %21 olduğu görülmektedir.

Yaşam boyunca (bir kez denemek de dahil) esrar kullanımı %3,3, kokain %1, amfetamin %1,4 ve ecstasy    %1,6 olarak bulunmuştur.

2009-2010 öğretim yılında benzer bir araştırma Çanakkale’de 5.546 öğrenciye uygulanan anketle gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmaya göre; yaşam boyu (bir kez bile deneme dahil) esrar kullanımı %1.4 ve uçucu kullanımı %1,2 olarak tespit edilmiştir. Son bir hafta içinde alkol kullanımı %10,7 ve sigara kullanımı %10,2 olarak tespit edilmiştir.

Bu iki çalışma bile bize bu problemin gerçekten önemli olduğunu ve önlem alınmazsa, daha da artacağını göstermektedir. Bu konuya daha sonra da devam edeceğimi bildirerek su soruyla yazımı sonlandırmak istiyorum.

Alkol yasaklamasının sizce bu problemin cözümüne bir faydası olacak mıdır?

Ben cevabın kesinlikle hayır olduğunu biliyorum ama siz yine de düşünün.

Çözüm burada mıdır yoksa başka bir noktadan mı başlamak gerekir?


Kaynak gösterimi: Polat, O., www.0-18.org, Başyazı

Hiç yorum yok: