Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

16 Ocak 2011 Pazar

Sosyal Hizmetlerin Rehabilitasyon Modelleri Var mı?

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu yıllardan beri istismara maruz kalmış çocuklarda, sokak çocuklarında ve yoksullukta hem tek adres hem de belki de çözümsüzlüğün tek adresi olarak  karşımıza çıkıyor.

Aslında bir çok konuda Dünyayı geriden takip ediyor olmamızın ya da geri kalmış bir ülke olmamızın  faturası sosyal konularda ön plana çıkıyor. Biliyorum bu geri kalmış sıfatına bir çok itiraz gelecek ama sosyal konulara yaklaşımda kullanılabilecek başka bir terminolojinin tam anlamını ifade etmeyeceğini  düşünüyorum.

Güç koşullardaki çocuklarda temel sorun nedir? Temel sorunumuz bu çocukları doğru tanımlamayla  başlayan  sonra  da rehabilitasyon sözcüğünün içini dolduramamakla devam eden bir zincir.

Belki tartışmasız tek kabul edilecek doğru bu konuda çözüm arayan herkesin iyi niyetli ve samimi   olduğudur. Ama  bunlara  bilgili  kavramını da ekleyememek genelde çözümsüzlükleri getiriyor.

Buraya nerden geldim? Çocuktan sorumlu Devlet  Bakanının artık sadece ev modeli bakımevlerine geçeceğiz mesajını okuyunca aklıma gelen ilk fikirler buralardaydı.

Bu yanlış bir önerme mi? Bakıldığında, “hayır” ama şeytan ayrıntıda gizlidir sözünden hareketle  bunun nasıl olacağı en önemli boyuttur. Çünkü güç koşullardaki çocuklar sorunu tek bir problemden  oluşmamaktadır. Çok bileşeninin yanı sıra farklı kategorilerin getirdiği önemli nüansların da olduğunu  göz ardı etmemek gerekmektedir.

Rehabilitasyon modelleri tartışılmasının yeterli düzeyde olmaması temel sorundur. Bugün sadece istismarda bile çocuklara farklı yaklaşım gerekmektedir.

Ensest mağduru ile fiziksel istismar mağdurunu her ikisi de istismar mağduru diyerek nasıl aynı  kefeye koyamazsanız cinsel taciz mağduru ile ırza geçmeye  maruz kalmış çocuklardaki yaklaşım da yine farklı olacaktır. Burada ilk yapılacaklarla uzun süreli yaklaşımların farklılığı kadar uzman yaklaşımı yine sorgulanması gereken boyutlardır.

Görüldüğü üzere sadece istismar için bile nüanslar bu kadar derinken sokak çocukları için de madde kullanımı, suça bulaşma, evden kopukluk dereceleri gibi kategoriler hepsinde farklı uygulamaları gerektirmektedir.

Burada ilk çözülmesi gereken nokta insan kaynağıdır. Bu konuda bilgili, deneyimli ama en çok da  istekli uzmanları yetiştirmek önemlidir. İyi bilgilenme ve buna paralel tatmin olacağı iş koşulları ki bunun  başında tatmin edici maaşlar gelmektedir, bu sağlanarak ancak başarı gelecektir.

Ama Bakan sadece demecinde binalardan, ev modellerinden bahsetmekte ve sonra konuyu kendisi  ile kendinden önceki bakanın davranış modellerindeki farklılığa getirmektedir. Tabii sadece bir  demeçle bir yargıya varmak mümkün değildir ama yapılanların nereye doğru gittiğini görünce  demecin de bu çizgide olduğunu  söylemek yanlış olmasa gerek diye düşünüyorum.

Her geçen gün artan nüfusun problemi büyüttüğünü de göz ardı etmemek gerekmektedir. Ne kadar  çabuk doğru adımlar atılırsa, o kadar problemin büyümesi önlenecektir. Yoksa kartopu gibi altında kalmak işten bile değildir.


Kaynak gösterimi: Polat, O., www.0-18.org, Başyazı

Hiç yorum yok: