Sayfalar


ULUSAL İLETİŞİM AĞI

19 Aralık 2010 Pazar

Çocukların Yoksulluk Nedeniyle Kobay Olarak Kullanılmaları

Yoksulluk her geçen gün Türkiye’de kendini hissettiren bir kavram. Aslında bu çok büyük bir sürpriz değil. Çünkü Dünya’da da bu konu her geçen gün daha çok tartışılmakta. Özellikle yoksulluğun çocuklara etkilerinin daha da yoğun tartışıldığını biliyoruz.

Her ne kadar son dönemde kişi başına düşen gelirin 10.000 Dolarlar düzeyinde olduğunu söyleyen bir iktidarın, bu gelir eğer doğruysa, nasıl dağıldığıyla ilgili bir şey söylemediğine dikkat çekelim. Çok söyleyecek bir şey yok. Çünkü gelir dağılımı eşitsizliğinin artan nüfusa oranından çıkan sonucun adı yoksulluk ve bunu en çok çocuklar hissediyor ve hissedecek.

Yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerine baktığımızda bir çok farklı etkiyi görmek mümkün. Sokaktaki çocukları, suça itilen çocukları, beslenme sorunlarına kadar bir çok farklı olaydan bahsetmek mümkün. Bunlara çocukların para kazanabilmek için yaptıkları veya daha doğru söylemle yaptırıldıkları işleri de eklemek gerekmektedir.

İşte bunlardan birisi de çocukların ilaç deneylerinde kullanılmaları olayı. İlaç şirketleri deney yapma amacıyla para karşılığı kobaylar bularak onları kullanırken tercihlerinin ilk sırasında hep çocuklar yer almakta.

Örneğin A.B.D.’de, AIDS tedavisinde kullanılmak üzere üretilen ilaçların hazırlanma aşamasında, bebeklerin kobay olarak kullanıldığı saptanmıştır.

New York’ta, HIV virüsü taşıyan çocukların tedavi altına alındığı NY Çocuk Bakım Merkezinde, Harlem bölgesinde bulunan merkezde, 1995-2002 yılları arasında 100’den fazla çocuğun henüz sonuçları bilinmeyen HIV virüsü ilaçlarına kobay olarak kullanıldıkları ortaya çıkarılmıştır. En çok siyah ve Latin bebeklerin kobay olarak kullanıldıkları merkezde, yoksul ailelerin çocuklarının deney aracı olarak kullanıldıkları görülmüştür.

Son günlerde medyaya yansıyan haberlerde de gelişmiş ülkelerde yeni ilaçların denenme aşamaları olan fazlarda kullanılacak kobay bulunmasında büyük problemler yaşandığı görülmektedir.

Bu nedenle de Türkiye’nin de içinde bulunduğu 3. dünya ülkelerine yönelen ilaç şirketlerinin kobay olarak yoksula ailelere yöneldiği ve para karşılığı  bu deneylerde  kobay kullandığı  görülmektedir.

Kobay olarak çocukların kullanılmalarının ne tip problemler yaratacağına baktığımızda, ölümlerin, sakat bırakmaların ve genetik bozuklukların ortaya çıkma potansiyeli olması çocukların kobay olarak kullanılmamaları sonucunu getirmektedir.

Yoksulluk görüldüğü üzere bir çok problemin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kobay olarak kullanılmanın hiç aklımıza gelmeyecek ciddi sonuçları olabileceğini unutmamakta yarar bulunmaktadır.


Kaynak gösterimi: Polat, O., www.0-18.org, Başyazı

Hiç yorum yok: